Dansk domstol dömer syrisk flykting från Malmö för terrorbrott

Dansk domstol dömer syrisk flykting från Malmö för terrorbrott

En syrisk medborgare som sökt asyl i Sverige har av en dansk domstol dömts för förberedelse till terrordåd. Mannen greps vid en dansk gränskontroll med köksknivar, och skall enligt den danska domstolen ha planerat ett terrordåd med knivöverfall och sprängningar i centrala Köpenhamn. Mannen har tidigare åtalats för terrorististbrott i Sverige, men friades då av Malmö tingsrätt.

Dansk gränskontroll stoppade en 32-årig syrisk medborgare som sökt asyl i Sverige. Mannen var beväpnad med flera köksknivar, och skall ha varit del i en mindre gruppering som planerat ett terrordåd i centrala Köpenhamn. Mannens samröre med en annan misstänkt terrorist avslöjades genom inre och yttre spaning, där man från dansk och tysk säkerhetstjänst hade avlyssnat internettrafik mellan de misstänkta.

Enligt den danska domstolens utslag skall männen, med ursprung i Mellanöstern ha planerat att attackera slumpvis utvalda personer med knivar i centrala Köpenhamn. Därefter skall man ha haft för avsikt att spränga en hemmagjord sprängladdning i samband med polisens ankomst. Den danska domstolen fäller den 32-åriga syriska medborgaren för förberedelse till terrorbrott. Straff kommer att meddelas den 20 maj.

Den 32-åriga syriska medborgaren har tidigare åtalats för terrorbrott vid Malmö tingsrätt. Mannen misstänktes då för ett brandattentat mot en shiamuslimsk lokal i Malmö. Mannen skall enligt dansk domstol sympatier för IS, och sökt på nätet efter bombtillverkning och planering av terrorattentat.

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!