Ingen skottmånad i Malmö

Ingen skottmånad i Malmö

Senaste gången vi kunde notera en kalendermånad utan bekräftad skottlossning i Malmö var i september 2015. Men även mars 2019 var fri från bekräftad eldgivning. ’På sydfronten intet nytt’, som en källa skämtsamt uttryckte det till NB med travestering på den kända romanen.

Mars var alltså den första månaden på nästan fyra år som var helt fri från skjutningar som kommit till polisens kännedom i Malmö, det visar statistik som P4 Malmöhus presenterar.

’Nu hade vi ju otroligt många skjutningar 2016, 2017 och även till viss del 2018. Så det är klart att så länge det inte skjuts i Malmö är vi otroligt nöjda’. Det säger Jonas Karlberg, gruppchef vid utredningssektionen för grova brott i Malmö.

I onsdags kväll, som alltså räknas in i april månads statistik, återupptogs skottlossningen Totalt har vapen avlossats sex gånger i Malmö i år. Förra året var det dödligaste i Malmö på länge – tolv mord med skjutvapen. Exakt varför skottlossningen har minskat något vet man inte säkert.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!