Polisen skulle kunna vinna kriget mot gängen

Polisen skulle kunna vinna kriget mot gängen

I mars rapporterades inte en enda skjutning i Malmö. I alla fall inte officiellt och till polisen. En helt skottfri månad har inte inträffat i Malmö sedan september 2015. Nästan fyra år sedan. Och 2016-18 har varit extremt våldsamma, så statistiken är inte så snygg.

Annons

Strax började dock spekulationerna om att det kanske ändå går åt rätt håll. Någon kriminolog spekulerade: Det kan vara så, att polisens ökade aktivitet mot gängen har givit resultat – eller så är det en ren slump. Jo, ren slump, skulle vi nog gissa.

Och slutar man skjuta i en landsända, trappas våldet upp i en annan. I Sätra, söder om Stockholm, har polisen haft bråda dagar i veckan. En våldsam kidnappning förra veckan. Två ihjälskjutna unga män hittades häromdagen. Och idag på morgonen har det varit full aktivitet igen: En död. Två är gripna för dådet.

Så vi skall inte göra oss några illusioner. Våldet och kriminaliteten lär fortsätta så länge det lönar sig. I Malmö, i Göteborg, i Stockholm, i Borås, i Värnamo…

Polisen vet i allmänhet vilka det handlar om. Det är oftast kriminella som skjuts ihjäl. Och sedan fylls platsen av någon annan. Ingen större förlust för mänskligheten med ihjälskjutna gangsters, kanske man kan tycka. Men ibland hamnar också helt oskyldiga förbipasserande i skottlinjen med tragiska resultat.

Polisen skulle kunna jobba effektivare om den fick fulla befogenheter. Visst har vi för få poliser i Sverige, men vi utnyttjar uppenbarligen inte dem vi har fullt ut. Polisens roll är inte att ha ’dialog’ med buset. Polisens roll är att sy in brottslingarna.

Men då måste rättsmaskineriet fungera fullt ut. Då går det inte an att släppa ut gangsters några timmar efter det att polisen har plockat in dem. Sådant kallas ’Sisyfosarbete’ och det är otroligt ineffektivt.

Nu skall polisen öka närvaron i Sätra för att folk skall känna sig trygga. Men det lär väl inte hjälpa. För samlas polisen i Sätra, ökar brottsligheten någon annanstans. Det enda som hjälper är att plocka varenda brottsling. Människor i Sätra eller var det nu är, kommer att kunna känna sig trygga när buset sitter bakom lås och bom. Inte förr.

Annons

Det går. Det visade exemplet New York på 1990-talet. En handfast borgmästare och beslutsam poliskår förvandlade en av världens otryggaste städer till en av de minst farliga. Det stavas nolltolerans. Allt från mördare till smågangsters handbojas och låses in.

Men det hänger inte bara på polisen. Hela rättsmaskineriet upp i regeringen måste ta sitt ansvar, sluta föra dialog men de kriminella, kavla upp ärmarna och ge oss skattebetalare valuta för pengarna. Polisen är en av statens huvuduppgifter. Fungerar inte den delen, kan vi sluta betala skatt.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!