Kravaller i Köpenhamn efter antiislamistiskt framträdande

Kravaller i Köpenhamn efter antiislamistiskt framträdande

Rasmus Paludan från det danska partiet Stram Kurs hade direktsändning på Youtube från sitt polisbevakade framträdande på Blågårds Plads i Köpenhamn. Den bröts dock, när han angreps av upprörda åhörare. Paludan och en partikamrat hade då bollat med Koranen och tappat den flera gånger. Det rapporterar KvP och danska Ekstrabladet.

Detta inledde en söndageftermiddag av gatustrider som snabbt spred sig över den danska huvudstaden. Demonstranterna mot Paludan och hans parti blev snabbt fler. Polisen satte in tårgas och flera drog även sina skjutvapen, men inga skott avlossades.

Containrar sattes i brand. Smällare, bord, stolar och annat tillhygge kastades mot poliserna. En av poliserna skall ha träffats av en gatsten i huvudet. En grupp på ett 50-tal män byggde enligt tidningen Politiken barrikader över gator i området. Sent på söndagkvällen brann det fortfarande på flera platser och demonstranter och polis stötte samman.

Vid en presskonferens på söndagkvällen meddelade den danska polisen, att oroligheterna hade dokumenterats och att bilderna skulle granskas för att polisen skulle kunna lagföra dem som hade deltagit aktivt i kravallerna.

Av de tre personer som hade gripits på söndagkvällen är en misstänkt för att ha attackerat Rasmus Paludan, en annan för att ha angripit poliser och en tredje för att inte ha följt polisens direktiv. Polisens uppfattning var, att de flesta deltagarna i oroligheterna var ’folk med gängtillhörighet och missanpassade ungdomar’.

Oroligheterna kommenterades av många danska politiker under eftermiddagen och kvällen. Pia Kjærsgaard i Dansk Folkeparti ifrågasatte om raseriet och våldet överhuvudtaget hade något med Paludan att göra. Hon trodde mer på hat mot Danmark och ansåg, att upprorsmakarna skulle kastas ut ur landet.

Chrisropher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!