Vilhelmina – en av flera mindre kommuner med kraftigt underskott

Vilhelmina – en av flera mindre kommuner med kraftigt underskott

Det är ekonomisk kris i flera inlandskommuner i Västerbottens län. Det rapporterar SVT. Detsamma gäller för övrigt i de flesta glesbygdslän. I Vilhelmina måste kommunen nu spara in ett underskott på 40 miljoner kronor under ett par år. Uppsägningar och neddragningar väntar.

Kommunalrådet Annika Andersson (C) menar, att det är tufft för flera inlandskommuner med minskande befolkning och lägre skatteintäkter. Men förra årets katastrofresultat beror, enligt Andersson, mycket på minskat stöd från Migrationsverket.

’Vi stod plötsligt med en för stor kostym. För mycket personal och lokaler. Nu måste vi spara. Det är fruktansvärt att en statligt myndighet kan göra så här. Det borde finnas några års nedtrappningsersättning.’ Det tycker Annika Andersson.

Det är bara två år sedan Vilhelmina räknade in ett överskott på cirka 40 miljoner.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!