’Husen som låg i vägen’

’Husen som låg i vägen’

’Husen som låg i vägen’ (Vulkan) av Christopher Jarnvall är en dämpad kampskrift för bevarandet av ett kulturarv som aldrig går att ersätta när det en gång är borta. En kampskrift som genom sitt innehåll sakligt – och känslomässigt – vänder sig mot den pågående förstörelse och likgiltighet som är allt för vanligt förekommande såväl bland ’vanligt folk’ som hos beslutsfattare och tjänstemän i de politiska irrgångarnas korridorer.

Annons

Boken handlar om kulturbygden och de gamla gårdarna mellan Norrköping och Kolmårdsbranten – Malmölandet och Kvillinge. Även en inbiten skåning som jag berörs av innehållet, beskrivningarna om vad som en gång var och som idag ’ligger i vägen’. Förutom de rent fysiska miljöerna får vi också veta vilka som en gång bodde och verkade här. Män och kvinnor som sedan medeltiden betytt mycket för Sverige.

Boken är sannolikt mest intressant för människor som bor i det aktuella området, har sina rötter här eller någon annan anknytning. Men även för oss som i bästa fall kör, eller har kört, igenom här vid något tillfälle finns igenkännandets glädje. Hur många av oss, på väg till eller ifrån Stockholm, har inte funderat över den vita byggnaden invid E4:an knappt en mil norr om Norrköping som idag är hotell och värdshus? Vem har bott där? Vad har hänt där? Och varför ligger huset just där? I Christopher Jarnvalls bok får jag veta att det är en gammal herrgård som heter Stenkullen! Jag får också svar på mina frågor.

Som nordvästskåning kan jag också ta till mig information att Norrvikens trädgårdar – som jag alltid trott hade sitt ursprung i Båstadtrakten – hade en direkt föregångare med samma namn vid Bråviken, intill en vik som man idag kallar för – Norrviken.

Mängder av både äldre och nytagna fotografier gör att läsaren får en närvarokänsla i både gångna tider och hur det ser ut idag. Och hur illa det kan gå om vi alla glider med och inte gör något.

För den som vill se mer av vår svenska historia eller som vill lära sig mer av sin egen bygd lär boken inspirera till intressanta utflykter där man själv kan uppleva det som en gång var – innan ännu mer har fått ge utrymme för vad många kallar ’utveckling’.

Varje kulturbygd skulle behöva sin egen Christopher Jarnvall som på ett enkelt och tillgängligt sätt visar vad som håller på att ske. Ett kulturarv som överlevt århundraden håller på att försvinna. Det är inte upp till ’nån annan’ att göra något. Det är upp till oss alla!

Rolf K Nilsson

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!