Ytterligare bombexplosion vid kyrka – risk för fler attentat

Ytterligare bombexplosion vid kyrka – risk för fler attentat

Enligt den lankesiska regeringen ligger den lokala militanta islamistiska gruppen NTJ bakom dåden, med hjälp av ett internationellt nätverk. Nyhetsbyrån AFP talade om detta redan under gårdagen och flera internationella media – bl a tyska Die Welt – tog till sig informationen.

Annons

Samtidigt varnar nu amerikanska UD för att ytterligare attentat planeras i landet.

Polisen har hittat 87 detonatorer på en busstation i centrala Colombo. Ytterligare en explosion skall ha inträffat då polisen försökte desarmera tre bomber i ett fordon nära kyrkan St. Anthony. Det rapporterar SVT.

Totalt åtta bombexplosioner – mot hotell och kyrkor – skakade Sri Lanka under påskhelgen. Närmare 300 människor miste livet i terrordåden och ungefär 500 skadades.

Svenska UD har inga uppgifter om ytterligare attentat, men uppmanar alla att följa deras reseinformation och att iaktta stor försiktighet.

Polisen har nu utfärdat ett nytt nattligt utegångsförbud i Colombo – från 20:00 till 04:00. Dessutom har presidenten utlyst ett nationellt undantagstillstånd i syfte att hantera terrorn. En nationell sorgedag är utlyst till den 23 april.

Enligt en talesperson för landets regeringen ligger den lokala militanta islamistiska gruppen NTJ (National Thowheeth Jama’ath) bakom attackerna. De sju bombmännen som kopplas till attacker mot tre kyrkor och tre hotell skall alla vara lankesiska medborgare.

Men hälsominister Rajitha Senaratne tror att ett internationellt nätverk har hjälp till. ’Det fanns ett internationellt nätverk som de här attackerna inte hade kunnat lyckas utan.’ Det säger ministern enligt nyhetsbyrån Reuters. Den lankesiske presidenten har även bett om internationell hjälp för att spåra ett eventuellt internationellt nätverk.

Annons

Terrorexperten Hans Brun säger, att NTJ är en förhållandevis obskyr grupp, mest känd för att ha vandaliserat buddhistiska statyer. ’Steget som de tagit från skadegörelse till en serie terrorattacker är ju anmärkningsvärt. Det är nog därför man antyder att de fått internationell hjälp’, säger Brun.

Ingen grupp har dock ännu tagit på sig attentatet. Brun menar, att det kan bero på flera saker: ’Dels tar terrorgrupper inte alltid på sig ansvaret, och dels kan det ju bero på att de inte känner sig klara ännu’.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!