Konservativa partier får stort inflytande i estnisk regering

Konservativa partier får stort inflytande i estnisk regering

Efter det estniska parlamentsvalet har en majoritetsregering kunnat bildas, bestående av tre partier. De två konservativa partierna Isamaa (Fäderneslandet) och EKRE (Estlands konservativa folkparti) ingår i en regering ledd av det estniska Centerpartiet, som betraktas som socialliberalt. Motståndet har varit stort bland andra estniska partier att låta EKRE ingå i regeringen. Partiet får nu fem betydelsefulla ministerposter, bland annat finansministerposten.

Regeringsbildningen i Estland efter parlamentsvalet den 3 mars är nu avklarad, efter viss turbulens. Efter att Reformpartiet misslyckats med att bilda regering kommer landet nu ledas av det estniska Centerpartiet – med partiledaren Jüri Ratas som statsminister – tillsammans med de konservativa partierna Isamaa och EKRE. Att EKRE får ta plats i den estniska regeringen har orsakat stor debatt och diskussion i Estland.

EKRE är ett nationalkonservativt och EU-kritiskt parti. Partiet fick 17.8% av rösterna i vårens parlamentsval, och blev valets stora vinnare. Trots detta försökte flera andra estniska partier att hålla partiet borta från en maktposition.

Förhandlingarna leder nu istället fram till att EKRE får fem ministerposter. Utöver den viktiga finansministerposten får partiet besätta ministerposterna som inrikesminister, landsbygdsminister, miljöminister samt IT- och utrikeshandelsminister.

Det andra konservativa regeringspartiet Isamaa får också fem ministerposter – försvarsminister, justitieminister, utrikesminister, folkhälsominister samt kulturminister. Det socialliberala Centerpartiet innehar de övriga fem ministerposterna, med Jüri Ratas som statsminister i en konservativt dominerad regering.

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!