Nedbrunna Norsborgs herrgård var av riksintresse

Nedbrunna Norsborgs herrgård var av riksintresse

Igår, annandag påsk, brann huvudbyggnaden på Norsborgs herrgård ned. Herrgården från slutet av 1700-talet ligger söder om Stockholm och är en av de s k Bornsjöegendomarna, vilka ingår i ett större område av riksintresse. Elden spred sig snabbt och brandförsvaret kunde inte rädda den gamla byggnaden.

Annons

Gården uppfördes vid slutet av 1700-talet på uppdrag av Johan Liljencrantz. Denne ägde även gårdarna Slagsta och Fittja i närheten och hade tidigare låtit uppföra huvudbyggnaden på Sturehovs slott. Liljencrantz var under en tid finansminister hos Gustav III och även ägare till Mariebergs porslinsfabrik på Kungsholmen, vars kakelugnar är kända för sin vita glasyr.

Norsborg, troligen ritat av Olof Tempelman, uppkallades efter Liljencrantz’ dåvarande hustru Eleonora, kallad Nora. Säteriet är ett typiskt exempel för den sengustavianska stilen. Huvudbyggnaden var klädd i gulmålad panel med vitmålade detaljer, taket valmat och brutet. Entrén hade drag från antiken och bars upp av fyra kolonner. Flyglarna och intilliggande byggnader kunde räddas.

Runt gården ligger än idag den engelska park som Liljencrantz lät anlägga. I parken, en av Sveriges bäst bevarade engelska parker, som är planterad med många olika trädslag, finns även ett tjugotal historiskt viktiga vikingagravar. Här byggdes också i början av 1800-talet ett litet rundtempel.

Tanken med engelska parker var att de skulle vara naturliga och romantiska med många olika träd och slingrande gångar. I parken ligger också ett orangeri med en elegant kulissfasad. Nere vid stranden uppfördes 1859 ett prydnadstorn efter ritningar av arkitekt Johan Fredrik Åbom.

Släkten Liljencrantz ägde gården till i slutet på 1800-talet. Stockholms stad förvärvade Norsborg 1901 för att anlägga Norsborgs vattenverk på ägorna. Vattenverket tog sitt vatten från källsjön Bornsjön i närheten. Stockholm Vatten äger än i dag fastigheten, som arrenderades av privatpersoner.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!