Upprörda känslor när HD ändrar våldtäktsdom

Upprörda känslor när HD ändrar våldtäktsdom

Upprördheten är stor efter Högsta domstolens dom, där man ändrar en våldtäktdom. Högsta domstolen sätter nu ett nytt prejudikat där möjligheten att utvisa dömda brottslingar som vistats längre tid än fyra år i Sverige försvinner. Högsta domstolen var inte enig när man beslutade att inte döma en våldtäktsman med somaliskt medborgarskap till utvisning.

En 33-årig dömd våldtäktsman med somaliskt medborgarskap utvisas inte efter avtjänat fängelsestraff efter en dom i Högsta domstolen. Såväl tingsrätt som hovrätt hade dömt våldtäktsmannen till utvisning efter avtjänat fängelsestraff. Högsta domstolen säger i sin dom att mannen har vistats i Sverige för lång tid för att man skall kunna åberopa synnerliga skäl till utvisning. Våldtäktsmannen har haft permanent uppehållstillstånd i Sverige sedan 2010.

Under sin tid i Sverige har mannen även dömts för andra brott, bland annat narkotikabrott och rattfylleri. Att mannen nu får stanna i landet har väckt starka känslor i olika läger.

Liberala Dagens Nyheters ledarskribent Erik Helmerson är upprörd på Twitter och skriver ” Detta är fucked up på så många plan. Om nu någon tycker sig ha ”synnerliga skäl” att stanna i Sverige kunde man kanske ödmjukt föreslå att han i så fall avstår från våldtäkter, knark och rattfylla?”

Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Adam Marttinen twittrar ”Enligt lagen krävs ’synnerliga skäl’ för att utvisa den som haft uppehållstillstånd mer än 4 år. Våldtäkt är ett synnerligen bra skäl för utvisning, alltid. För mig räcker det gott och väl utan övrigt hänsynstagande!” Marttinen avslutar med en kommentar i hashtag-format om att våldtäktsmannen borde få en enkelbiljett till Somalia.

Justitieminister Morgan Johansson, Socialdemokraterna, ger besked om regeringens inställning via Twitter. ”Om man begår allvarliga brott och inte är svensk medborgare, så ska utgångspunkten vara att man utvisas. Det gick vi till val på. Vi har därför redan påbörjat ett lagstiftningsarbete för att skärpa reglerna om utvisning.” Missnöjet med trögheten i lagstiftningsarbetet är tydligt i kommentarerna till justitieministerns tweet.

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!