Zimbabwe vill ha tillbaka de vita farmarna

Zimbabwe vill ha tillbaka de vita farmarna

När de vita farmarna, som ofta hade bott i Zimbabwe (tidigare Rhodesia) i flera generationer, blev utslängda från sina farmer för 15-20 år sedan, började nedgången för landets ekonomi. På några få år förvandlades Zimbabwe från ett välmående jordbruksland till ett land med livsmedelsbrist och hyperinflation.

I juli 2014 rapporterade internationella media om att den dåvarande presidenten Robert Mugabe uppmanade de sista vita farmarna i landet att ge sig av. Ett år senare började krisen bli kännbar och samme Mugabe bad i stället farmarna att återvända.

I oktober 2016 bad regeringen i Zimbabwe om livsmedelsstöd till ett värde av 1,5 miljarder USD för att undvika en svältkatastrof. I maj 2017 bad regeringen ånyo de vita farmarna att återvända, eftersom landet hotades av svält. I november 2017 störtades Robert Mugabe från presidentposten.

I juli 2018 konstaterade en parlamentsledamot från det styrande partiet Zanu-PF, att Zimbabwe är förlorat utan de vita farmarna. Parlamentsledamoten sade, att de vita behövs i verksamheten i södra Afrika. I april i år börjar man kompensera de vita farmare som blev berövade sin mark.

I grannlandet Sydafrika pågår vad många betecknar som ett ’gerillakrig’ mot vita farmare. Hundratals farmare mördas varje år. Zimbabwe, som har goda förutsättningar för ett lukrativt jordbruk, lockar idag flera sydafrikanska farmare som inte ser en framtid i sitt eget land.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!