Estniska regeringen är ’too rough…’

Estniska regeringen är ’too rough…’

Den nya estniska regeringen har minst sagt fått omvärlden att höja på ögonbrynen. Konservativa Isänmaa och centerpartiet tog med sig ultrahögerpartiet Ekre i regeringen, något som även konservativa röster i Estland tycker var olämpligt.

Vi har vant oss vid svensk ’värdegrund’ när utrikespolitik rapporteras, vilket ofta kan ge en skev bild av det som händer i ett annat land. Svenska röster från Tallinn konstaterar, att SVT och andra media ger en bristfällig och vinklad rapportering. Detta kan vara extra känsligt, då det gäller ett nära grannland som Estland.

Men när vi talar med estniska källor med god insyn i landets politik, får vi veta att Ekres ultranationalistiska politik inte minst gentemot den ryska minoriteten betraktas som ’too rough’. Detta även i konservativa estniska kretsar.

Den nye inrikesministern Mart Helme, partiledare för Ekre, var tidigare ambassadör i Moskva och har sagt en hel del olämpliga saker, som i bästa fall bara avfärdas som ’löjliga’, i värsta fall anses kunna provocera Kreml och få den ryska minoriteten att agera österut mot Ryssland för att få stöd. Ett tillfälle Putin sannolikt inväntar.

Dock sägs, att de ryska rösterna inte är så höga. Medias tongångar har varit skarpare. Och presidenten, som nyligen bar en tröja med texten ’ordet är fritt’. Den nya regeringen har också fått problem med ministern för utrikeshandel, som bl a anklagas för hustrumisshandel.

Andra källor i Estland säger, att Ekre får Sverigedemokraterna att framstå som ’vänsterliberala’ och konstaterar med viss ironi, att den estniska centern är av ett annat virke än den svenska. Det var centerledaren och nye premiärministern, som ville ha med Ekre i regeringen.

Ekres partiledare lyfter bl a fram Sverige som ett varnande exempel, där migrationspolitiken har spårat ur, där muslimska sammanslutningar breder ut sig och där no-go-zoner är ett faktum. Inom Ekre har man också yttrat betydligt mer radikala idéer, som partiet dock har fått backa från inför regeringsbildandet.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!