Sverige mår inte bra

Sverige mår inte bra

Sverige mår inte bra. Vi har drabbats av den sorts infarkt man får, när många problem väller över en på kort tid. Samtidigt accentueras andra, som har legat under ytan och pyrt länge. Sverige skulle behöva ta ’time out’ och lösa de problem som vi har låtit växa.

Vi kan konstatera, den den svenska migrationspolitiken har havererat. Vi har tagit emot alldeles för många människor på alldeles för kort tid. Det hade kanske fungerat, om det hade handlar om människor med liknande kulturell bakgrund. Men eftersom så inte är fallet, ställer det till problem. Då är det inte längre ’berikande’.

Samtidigt kan vi inte ensidigt skylla på migranterna. Det är vi som har hanterat detta illa. Det är vi som har öppnat gränsen. Det är vi som delar ut bidrag och lägenheter. Det är vi som låter islamister husera fritt under täckmantel av ’religionsfrihet’ och ’mänskliga rättigheter’. Det är vi som inte förmår sätta ned foten.

Hade vi inte givit totalt fel signaler, hade vi i ställer agerat, hade vi också sluppit många av problemen. För detta är problem. Och, ja, migration kan absolut vara berikande. Men utanförskapsområden där klaner och kriminella gäng styr är inte berikande. Utom möjligen för klanledare och gangsters.

Dessa problem sätter sig sedan i i skolan och i samhället och det påverkar bilden av Sverige.

Ett land som gungar under grov kriminalitet tappar förtroendet i omvärlden. Sverige används som varnande exempel. Man kan vifta bort detta och skylla på ’högerpopulister’. Men det blir lika fel och enögt som att skylla alla problem på ’invandringen’.

Vi måste vakna och ta itu med problemen. Dåliga skolor ger en dålig grund för samhällsutveckling och svenska universitet, som en gång i tiden var högt rankade, orkar idag knappt få ’godkänt’ i internationella genomgångar. Våra unga får sin daning i svenska skolor och på svenska lärosäten, men det innebär att de inte når upp till den internationella standard de behöver.

Ett land där utanförskapsområden växer, där kriminaliteten ökar och där skolan rutschar utför är helt enkelt inte längre attraktivt. De duktiga försvinner. Först de utbildade och framgångsrika invandrarna. Sedan drar de infödda svenskarna sin färde. Och kvar blir resten. De som tycker att det är bekvämt och tryggt att leva i Sverige. Så länge andra betalar. Eller de som inte har råd att ge sig av.

Detta accentuerar problemen för vårt land. Riktigt allvarligt kommer det att bli om ett par år när vi – som det ser ut – är inne i nästa lågkonjunktur. Den kommer att slå hårt mot Sverige. Mycket hårt.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!