Brottslingar kan förlora finskt medborgarskap

Brottslingar kan förlora finskt medborgarskap

Personer med dubbelt medborgarskap som begår allvarliga brott som riktar sig mot Finland kan från och med maj detta år förlora sitt finska medborgarskap. Det skriver Hufvudstadsbladet. 

Lagändringen innebär, att en person med dubbelt medborgarskap kan förlora sitt finska medborgarskap om personen gör sig skyldig till landsförräderi eller terrorbrott som har minst åtta års fängelse som strängaste straff.

Det handlar t ex om äventyrande av Finlands suveränitet, krigsanstiftan, landsförräderi och spioneri. Men även brott mot förbudet mot kemiska vapen, grov människohandel, tagande av gisslan, kärnladdningsbrott och kapning kan orsaka förlust av medborgarskapet, om brottet har haft ett terrorsyfte och riktat sig mot Finlands vitala intressen.

Ännu ett skäl till att en person skulle kunna förlora sitt medborgarskap är, att personen döms till ett ovillkorligt fängelsestraff på minst fem år. Det är finska Migrationsverket som fattar beslutet om förlust av medborgarskap.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!