Klartecken för e-cigaretter i USA

Klartecken för e-cigaretter i USA

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, US Food and Drug Administration, har nyligen bekräftat att IQOS, Philip Morris Internationals (PMI) elektroniska system för upphettning av tobak, är lämpligt för skyddet av folkhälsan. FDA har därför auktoriserat det för försäljning i Förenta staterna. Det skriver PMI i ett pressmeddelande.

Annons

Till skillnad från cigaretter hettar IQOS-systemet upp tobaken utan att förbränna den. Det är den första elektriskt upphettade tobaksprodukten som kvalificeras för försäljning i USA. Detta enligt 2009 års lag som ger FDA möjlighet att reglera tobaksvaror, inklusive övervakning av innovativa produkter.

Vid PMI kallar man FDA:s beslut att auktorisera IQOS i USA en ’historisk milstolpe’. Man menar, att beslutet är ett viktigt steg framåt för de cirka 40 miljoner amerikaner som röker. Vissa kommer att sluta. De flesta kommer inte, och för dem erbjuder IQOS ett rökfritt alternativ till fortsatt rökning. På bara två år har 7,3 miljoner människor världen över övergett cigaretter och bytt helt till IQOS, konstaterar PMI.

PMI skriver vidare, att ordern anger klara riktlinjer för kommersialisering liksom för marknadsföringskrav, som maximerar möjligheten för vuxna att skifta från cigaretter samtidigt som man minimerar oavsiktlig användning. PMI klarar ut, att man vill att IQOS verkligen når rätt målgrupp – d v s vuxna rökare.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!