Säpo grep ytterligare en imam

Säpo grep ytterligare en imam

En muslimsk ledare i Umeå togs på torsdagen i förvar av Säkerhetspolisen. Mannen har enligt uppgift kopplingar till den imam i Gävle, som bl a har hyllat IS och som nu sitter i förvar hos Migrationsverket. Det rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Annons

Flera källor säger, att mannen som har omhändertagits i Umeå har kopplingar till och släktskap med den 53-årige imamen i Gävle och dennes 34-årige son. Båda dessa är tidigare tagna i förvar enligt beslut av Migrationsverket sedan ett par veckor tillbaka, Gävle-imamens son har tidigare bott i Umeå.

Umeå-imamen skall enligt uppgift ha förflyttats från Umeå till förvar i Stockholm under fredagen. Med tanke på personernas säkerhet och integritet lämnar inte Säpo några kommentarer.

På sin hemsida skriver Säpo, att man arbetar med att minska tillväxten i jihadistmiljöerna i Sverige. Säpo har lagt ut ett pressmeddelande med den innebörden på sin sajt: ’Det är Säkerhetspolisens uppdrag, att individer som inte är svenska medborgare och som är ett hot mot Sveriges säkerhet, förhindras att stanna kvar i Sverige’.

LSU, lagen om särskild utlänningskontroll, ger Säkerhetspolisen möjlighet att ta personer i förvar om de antas utgöra ett hot mot Sverige. Lagen innebär, att en utländsk medborgare kan utvisas med hänvisning till rikets säkerhet. Utvisning kan också ske om det kan antas, att personen kommer att begå eller medverka till terroristbrott.

Kort efter det att Gefle Dagblad hade avslöjat Gävle-imamens hyllningar till IS blev tidningens redaktion bombhotad och tidningens dåvarande chefredaktör mordhotad. En nära släkting till imamen dömdes sedan både i tingsrätten och i hovrätten för mordhotet.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!