Vem vill bli gammal i Sverige?!

Vem vill bli gammal i Sverige?!

Idag rapporteras kronkursen – för att inte säga ’konkursen’ – mot dollarn och euron till nya bottenvärden. Kronan har gått ned drygt åtta procent mot dollarn sedan årsskiftet. Och vi har tappat drygt 5,5 procent mot euron på samma tid. Samtidigt konstateras det att kronan nu har liknande värde mot euron som under finanskrisen för tio år sedan.

Det är dyrt att vara svensk nu. Visst, Sverige är billigt för dem med dollar och euro som semestrar här. Och svensk exportindustri kan gå bra – även om många av komponenterna måste handlas i dollar eller euro, så vinsten blir kanske ändå inte så stor.

För alla oss svenskar som alltså inte har lönen i euro eller dollar eller som jobbar i exportindustrin eller har sin utkomst av turism är läget faktiskt ganska bedrövligt. Vi kommer heller ingenstans. Nej, har du svenska kronor idag gör du klokt i att hålla dig i Sverige. Att semestra i Finland eller Tyskland blir dyrt. Att leva i euroländer med svensk pension blir bistert.

Och svensk ekonomi går faktiskt inte ’som tåget’ eller vad Magdalena Andersson nu använde för liknelse. Svensk ekonomi är ansträngd. Detta sätter förstås sina spår i hela det samhälle som är uppbyggt på offentliga utgifter.

När kommun efter kommun nu deklarerar stora underskott på många miljoner kan vi också börja fundera på hur framtiden egentligen ser ut för oss och hur vi kommer att ha det när vi blir gamla.

En jättemanifestation för ett par veckor sedan av nätverket ’Vid din sida’ visar hur illa det är ställt för väldigt många människor som redan är gamla. Men det fantastiska jobb organisationen har gjort, misstänkliggörs nu av politiska skäl. Som om saken i sig vore underordnad vem som står bakom. Rena dumheterna, alltså!

Allt detta hänger ihop: Dålig kronkurs, höga offentliga utgifter, mycket lånade pengar, låg ränta… Och här står vi med löner och pensioner som tappar mot omvärlden och vars urholkade värde snart sagt tvingar oss att fortsätta leva i Sverige på väg mot konkursen. Att flytta blir för dyrt.

Men många kommer ändå att göra det. Flytta alltså. Till länder där man har skolor som fungerar, sjukhus som inte är överlastade och där man faktiskt får vad man betalar för. Vi kommer att tappa stora delar av vårt aktiva befolkning under de närmaste åren. I synnerhet som staten nu i sin desperation börjar fundera på nya skatter som skrämmer bort kapitalet och dem som vill jobba hårt.

Arma Sverige! Vem vill bli gammal här?!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!