Ingen framtid för judar i Malmö

Ingen framtid för judar i Malmö

Judiska Solomea är 19 år och ofta utsatt för hat. Hennes syster misshandlades, familjen har utsatts för hat – och hon måste själv tänka på vad hon har på sig när hon går ut. Allt detta för att hon är judinna. Antisemitismen tvingar allt fler att flytta från sina hem. Det rapporterar Kvällsposten.

’Vill jag leva ett öppet judiskt liv ser jag ingen framtid i Malmö.’ Det säger Solomea. Hon fortsätter: ’Jag har alltid varit jätterädd att folk ska få reda på att jag är judinna. Från min familj och andra har jag alltid fått höra att jag inte ska visa min Davidsstjärna öppet.’

Det är svårt att driva frågan, eftersom få vågar gå ut med att de är judar. Solomea berättar, att folk skriver att hon ’skulle dött i andra världskriget’, ’jävla jude’, sådant som de flesta judar har fått höra, menar hon.

För några veckor sedan startade Solomea Instagramkontot ’Förbjuden’, där unga judar i Malmö anonymt berättar om sina upplevelser av hat och antisemitism. Med kontot, som drivs av Salomea själv men sponsoreras av organisationen Malmö mot diskriminering, vill hon visa hur utsatt tillvaron som jude i Sverige kan vara i dag.

Hon säger att utsattheten är särskilt stor i Malmö. Antalet medlemmar i den judiska församlingen i Malmö minskar för varje år som går. I början av 1970-talet fanns det 2.500 medlemmar. I januari förra året var antalet drygt 500.

Samtidigt anklagas SSU i Malmö för antisemitism, då de på 1 maj skanderade ’krossa sionismen’. Det uppfattades av många som ett direkt hot mot staten Israel.

’Sionismen är en rörelse för nationellt självbestämmande för judiska folket som har lett till staten Israel. Det här skickar en signal att man vill krossa staten Israel.’ Det sade Fredrik Sieradzki, informationsansvarig för Judiska församlingen i Malmö.

Solomea upplever att konflikten mellan Israel och Palestina är roten till många antisemitiska uttryck i Sverige. Att flytta från Sverige blir nu allt vanligare och anledningen är ofta att judar känner sig utsatta för hat och trakasserier. Solomea skälv kan tänka sig att flytta till Israel.

Enligt en undersökning av EU-myndigheten Agency for Fundamental Rights (FRA) har 35 procent – baserat på svar från cirka tusen judar i Sverige – övervägt att flytta utomlands. I samma studie framgår bland annat, att drygt nio av tio judar i Sverige anser att antisemitismen blivit värre.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!