Säpo tredje tillslag: Ännu en imam togs i förvar

Säpo tredje tillslag: Ännu en imam togs i förvar

En tredje imam har tagits av svenska polisen. Under tisdagen slog Säpo till och hämtade Västerås-imamen Fekri Hamad till Migrationsverkets förvar. Han arbetar nära den gripne Gävle-imamen Abo Raad. Gripandena är ett sätt att få bort de värsta aktörerna, menar terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Den 52-årige imamen Fekri Hamad startade en kampanj för att få sin nära vän Abo Raad fri. Han skrev inlägg på sociala media, uppmanade till protester och i sin fredagspredikan i Gävle gick han till hård attack bland annat mot islamiska föreningar som inte vågade stödja hans kampanj. Det skriver Expressen.

Han höll sin predikan efter det att Abo Raad hade tagits i förvar och han sade bl a: ’De (svenskarna) vill ha moskéer precis som våra hemländers moskéer på 60- och 70-talen – att dess besökare bara skall vara äldre människor. De vill inte ha någon imam som uppmanar ungdomen att ta sig ut för att stödja och sprida Allahs religion.’

Migrationsverket bekräftar, att det finns ett beslut om förvar taget den 7 maj 2019 för imamen ifråga. Imamen Fekri Hamas är också känd för terrorforskaren Magnus Ranstorp, som kallar honom och Abo Raad ett ’radarpar’, som försökt att ta över vissa moskémiljöer. De två har varit kringresande imamer i Uppsala, Gävle, Sandviken, Västerås, enligt Ranstorp.

Enligt uppgift togs den muslimske ledaren i förvar när han var i sällskap med ytterligare en islamisk predikant, som dock gick fri. Denne predikant är tidigare dömd till sex månaders fängelse för brott med terrorkoppling samt vapenbrott.

VLT har skrivit om Fekri Hamad och om hur imamen har haft långt gående planer på att skapa ett salafistiskt nav i Västerås. Förra året tog tidningen del av Försvarshögskolans forskningsrapport om salafism i Sverige. I rapporten, som bland annat Magnus Ranstorp har varit med och skrivit, beskrivs Fekri Hamad som ’en av de mest hårdföra salafisterna i landet’.

Vid Säpo är man förtegen, men säger, att Säkerhetspolisens uppdrag är att skydda Sverige och demokratin. Inom ramen för detta uppdrag skall man minska tillväxten i de våldsbejakande extremistmiljöerna. Därför har Säkerhetspolisen under våren riktat ett flertal åtgärder mot aktörer som bedöms ha en tongivande roll vad det gäller radikalisering.

Fekri Hamad är den tredje religiöse ledaren som inom loppet av ett par veckor har tagits i förvar efter beslut från Migrationsverket. Förutom Fekri Hamad och Abo Raad rapporterade Västerbottenskuriren om ytterligare en muslimsk ledare – Umeå-imamen Hussein Al-Jibury – som har tagits av Säpo.

Om Säpo bedömer, att en person är ett hot mot rikets säkerhet och om personen inte är svensk medborgare, kan Säpo vidta särskilda åtgärder, bland annat att ansöka om utvisning av personen.

’Det är viktigt att vi använder de lagar och regler som finns för att skydda Sverige och demokratin och lagen om särskild utlänningskontroll (LSU) är ett av de verktyg som Säkerhetspolisen har i det arbetet. Samtidigt är det en viktig uppgift för hela samhället att bryta tillväxten i extremistmiljöerna och här måste vi hjälpas åt.’ Det säger Säpochefen Klas Friberg i ett pressmeddelande.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp tror att gripandena beror på framför allt tre saker: Säpo vill begränsa tillväxten i de radikala miljöerna. Man vill testa lagstiftningen och dessutom sätter åtgärderna press på de tongivande imamerna, som är avgörande i de här miljöerna. Det är ett sätt att ta bort de värsta aktörerna.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!