’Rök, drick och ät hur mycket kött du vill!’

’Rök, drick och ät hur mycket kött du vill!’

Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug, Norges nyblivna folkhälsominister, tror inte på pekpinnar och förbud. ’Jag tycker att folk skall ha rätt att röka, dricka och äta hur mycket rött kött de vill’, säger Listhaug.

Hennes svenska kollega, socialminister Lena Hallengren (S), som även är ansvarig för folkhälsofrågor, menar, att staten visserligen inte skall bestämma vad människor äter till middag, men hon säger ändå att hon står bakom Sveriges restriktiva alkoholpolitik. Detta rapporterar Expressen.

Myndigheter kan gärna informera, men folk vet i stort sett vad som är sunt och vad som inte är sunt. Det menar däremot den nya norska folkhälsoministern som även har hand om äldrefrågor.

Listhaug Deklarerar även hur hon ställer sig till förslag om att bredda tobakslagen, så att rökning blir förbjuden på fler offentliga platser. ’Vart skall vi skicka rökarna till slut, om vi gör lagen ännu strängare? Skall de behöva gå ut i skogen eller upp på ett fjäll eller ned på kajkanten för att få ta sig ett bloss?’ Hon fortsätter: ’Det är inte förbjudet att röka, och då måste det också vara tillåtet att röka någonstans.’

Socialministern i Sverige, Lena Hallengren, säger: ’Men att minska rökning och alkohol är bland det viktigaste vi kan göra för att minska cancer. För mig är det ett självklart ansvar som socialminister.’

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!