’Vi vill ha en skärpning mot terrorism – men Centern vill inte prata med oss’

’Vi vill ha en skärpning mot terrorism – men Centern vill inte prata med oss’

Det blir svårt att få till en rejäl skärpning i regeringens förslag till terrorlagstiftning. Centerpartiet vägrar att tala med Sverigedemokraterna kring frågan. SD har ställt en frågan till Allianspartierna, om det skulle vara möjligt med en samskrivning i utskottet för att få majoritet. Centern deklarerar ju också tydligt, att ’terrorism är för viktigt för politiskt käbbel’. Men C vill inte ha med SD. Det gör att det inte verkar gå att enas kring ett majoritetsförslag som är skarpare än vänsterregeringens.

Annons

NB Nyhetsbyrån ringde och pratade med Adam Marttinen, som är SD:s talesperson i rättspolitiska frågor.

Är det inte rimligt att Centern – som numera ändå är en del av regeringsunderlaget – vägrar att tala med SD kring de här frågorna?

-Jo, Centerns hållning är ju känd, men partiet har i riksdagsdebatten försökt ge en annan bild av sin roll. I det här fallet har Centern också skrivit en gemensam reservation med de andra gamla allianspartierna. Inom SD har vi en i stort sett identisk reservation – det är ju vi som har drivit frågorna från början – men vi vill gå ännu längre och kriminalisera alla former av deltagande i terrororganisationer. Man skall kunna dömas för att man aktivt har sökt sig till IS eller liknande terrororganisationer och levt där – även som civil.

-Problemet med den reservation som Allianspartierna vill lägga är, att alla de som nu hävdar att de ’bara körde ambulans’ eller ’var kock’ eller liknande inte kan dömas, om det inte finns bevis mot dem. Det går alltså inte att döma dem som faktiskt sökte sig aktivt till denna terrororganisation och levde och verkade där. Därför vill SD gå längre i detta fall.

Men är det realistiskt att tro att SD och de övriga icke socialistiska partierna skulle hitta en gemensam formulering kring antiterrorlagstiftning?

-Det finns tidigare tillkännagivanden om att kriminalisera själva deltagandet. Hur sätter vi press på regeringen om vi inte kan enas kring en skärpning?! Vi tycker att det skall finnas en tydlig markering mot allt samröre med IS. Det bör finnas ett straffansvar! Kan vi komma överens om detta, är vi inom SD beredda att göra gemensam sak med andra partier som har samma ambition. Möjligheten finns alltså, men Centern vill inte tala med oss… Det säger man, trots att man alltså tycker att frågan är för viktig för ’politiskt käbbel’.

Men är det bara Centern det hänger på? Vad säger övriga borgerliga partier? Skulle t ex Liberalerna kunna enas med SD?

Annons

-Vi har inga svårigheter att tala med Moderaterna och Kristdemokraterna. Det finns även öppningar från Liberalernas håll.

Men kan inte Sverigedemokraterna backa så att man får till en gemensam skrivning med Alliansen mot regeringens förslag?

-Jo, men då blir det ett mjukare tillkännagivande och det tjänar ingenting till. Vi vill ha en skräpning i kommande lagstiftning!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!