Vad är viktigast för försvaret – mix eller motivering?

Vad är viktigast för försvaret – mix eller motivering?

Vad är viktigast för Försvarsmakten? Att ’rätt’ grupp människor söker sig dit? Ja, man får onekligen det intrycket, när annonskampanjerna riktar in sig på olika kategorier av människor. Och visst är det viktigt att alla finns i försvaret, men det är inte det viktigaste!

På Försvarsmaktens informationsavdelning satsar man nu på att få 20 procent kvinnor bland de sökande till tjänsterna nästa år. Jo, det är väl bra, men det är inte heller det viktigaste.

Härom dagen bröt riksdagens försvarsberedning ihop. De gamla Allianspartierna hoppade av, eftersom regeringen slirade med de ekonomiska garantierna till en växande försvarsmakt. Så ingen vet säkert om det går att genomföra den nödvändiga och brådskande uppgraderingen av vårt försvar.

Pengar är viktiga. De är A och O, förstås, men det finns en sak som är ännu viktigare: Svenska folket måste förstå varför vi skall ha ett försvar. Begriper de inte det, spelar det ingen roll att ’människomixen’ blir rätt eller att det tillskjuts aldrig så stora medel.

Alltför få unga begriper idag att försvaret av Sverige behövs. De är födda efter det förra kalla kriget och ingen har berättat för dem att det nya pågår. Där borde Försvarsmakten – och i alla fall våra politiker – fokusera. Det vore att börja i rätt ände.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!