Slaget om Europa den 26 maj

Slaget om Europa den 26 maj

Sett i tunnelbanan: Sverigedemokraterna riktar skarp kritik mot Socialdemokraterna. Och man vänder deras egna argument mot dem själva. Det är inte utan fog, med tanke på flera mörka delar av Socialdemokraternas historia.

Normalt brukar det vara SD som är i skottlinjen för framför allt vänsterns ’brun-smetning’. Under våren har även Moderaterna och Kristdemokraterna fått sig en släng av sleven. Nu står Socialdemokraterna själva i skottlinjen.

Det kommer säkert att bli en del reaktioner på SD:s annonskampanj – och det är väl också partiets avsikt, får man förmoda. SD presenterade ju en film i somras inför riksdagsvalet, som lyfter fram mörka delar ur den svenska socialdemokratins förflutna – framför allt kontakterna och sympatierna med Nazityskland.

SD:s vinkel är finurlig, om än – förstås – förenklad. Men det gäller väl i stort sett all argumentation och alla kampanjer inför ett val. Socialdemokraterna är hur som helst inte vana att bli angripna med sina egna vapen, och kampanjen kommer säkert att få effekt.

Det skall bli spännande att se hur S tacklar detta. Ett val som annars brukar gå ganska obemärkt förbi – EU-valet – har plötsligt fått en injektion, som kan ge en intressant upptakt inför den 26 maj.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!