Svart-vit-röd flagg i tunnelbanan…

Svart-vit-röd flagg i tunnelbanan…

I morse lades Sverigedemokraternas affischkampanj inför EU-valet ut. Den riktar udden mot Socialdemokraterna och delar av deras mörka historia under 1930- och 40-talen, då partiet i vissa fall strök Nazityskland medhårs.

Annons

Vi upptäckte affischerna i tunnelbanan i morse och skrev då, att detta blir en injektion i en valrörelse, som annars riskerar att bli rätt trög. Och nu verkar Socialdemokraterna förbereda en motattack. Gissningsvis precis vad SD hoppades på…

Även TV4:s Marcus Oscarsson gav sig på att – på Facebook – kritisera SD:s kampanj och menar bl a, att den riskerar att bli kontraproduktiv och inverka menligt på SD:s röster i valet samt på relationen till M och KD.

Rätt eller fel – det är alltid svårt att sia om – men på en punkt har Oscarsson faktiskt fel: Den svart-vit-röda flaggan var visserligen det tyska kejsardömets ’civila’ flagga 1871-1918. Men den användes även delvis under nazitiden. Framför allt i soldaternas stålhjälmar.

Flaggan används även idag av tyska nazister, eftersom hakkorsflaggan är förbjuden. En gissning är också, att SD tyckte att det var olämpligt att lägga ut den senare i sin kritik mot S och därför har använt den mer diskreta svart-vit-röda kokarden.

En detalj, men den på många sätt kunnige och briljante Marcus Oscarsson missade den. Man kan ändå tycka att han – med hela TV4:s researchavdelning bakom sig – hade kunnat slippa snubbla på den frågan.

Christopher Jarnvall

 

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!