’Syftet är att väcka debatt om maktförhållanden i Europa’

’Syftet är att väcka debatt om maktförhållanden i Europa’

I veckan släppte Sverigedemokraterna en affischkampanj som har väckt stor uppmärksamhet. Man riktar udden mot Socialdemokraterna och anspelar på partiets undfallenhet mot Nazityskland på 1930- och 40-talen – liksom även idag i Tysklands arbete mot en europeisk federation. Kampanjen har fått stor uppmärksamhet och även kritik – både från vänster och höger. I en exklusiv intervju för NB Nyhetsbyrån berättar SD:s gruppledare Mattias Karlsson hur man har tänkt.

Annons

Vilken är tanken med den nya kampanjen inför EU-valet? Ni pekar ut Socialdemokraterna som stöttepelare till Tyskland…

-Syftet är främst att väcka debatt om maktförhållanden och utveckling i Europa. Men vi ville också passa på att svara på Socialdemokraternas alla angrepp på oss under senare tid. Vi pekar på att Tysklands ledande politiker har gått i spetsen för en federalistisk utveckling i Europa, något som underminerar demokratiskt inflytande och självbestämmande. Angela Merkel och CDU drev ju på för slopade gränskontroller inom EU, vilket har fått förödande konsekvenser för Sverige – nära nog en systemkollaps, inte minst vad det gäller brottsligheten.

Har ni fått någon reaktion från Tyskland?

-Inte vad jag vet. Men det är viktigt att påpeka: Vi riktar förstås ingen kritik mot Tyskland som land eller mot det tyska folket, däremot kritiserar vi den styrande eliten. Tyskland är störst inom EU och det blir dess intressen som premieras på bekostnad av mindre länder som Sverige. Det blir, tyvärr, naturligt att de stora styr…

Ni anspelar i kampanjen på Socialdemokraternas stöd till Nazityskland och fortsätter på det spår SD var inne på med filmen i somras inför riksdagsvalet. Men är det inte väl tillspetsat att peka ut Socialdemokraterna som supportrar till Nazityskland?

-Nej, verkligen inte. Det är ett historiskt belagt faktum. Den socialdemokratiske statsministern släppte igenom tyska trupper till våra ockuperade grannländer, vi levererade järnmalm till Nazityskland, kritik i media mot nazisterna censurerades på initiativ uppifrån… Dessutom såg vi faktiskt hur Nazityskland också lät sig inspireras av Sverige på t ex rasbiologins område eller vad gäller de experiment som utfördes på Vipeholmsanstalten utanför Lund. Det finns verkligen fog för att peka ut Socialdemokraterna som nazisternas hjälpredor!

En del, som annars åsiktsmässigt ligger nära den nya politiska sfären M-KD-SD, tycker ändå att kampanjen går för långt. Vad säger du om det?

Annons

-Jag har sett en del kritik. Men vi lever i en medialiserad tillvaro och vi måste skapa oss debattutrymme, bryta igenom bruset. Därför måste man ibland spetsa till och förenkla frågor för att så småningom kunna komma in på mer djuplodande samtal. Syftet med vår affischering är att skapa uppmärksamhet. Speciellt viktigt blir det kanske att spetsa till frågor inför EU-valet, ett val som annars får dåligt deltagande. Det handlar om att få folk att gå och rösta.

-Men jag vill också säga, att om man tror att vi på allvar menar att Tyskland rent fysiskt skulle ta över Europa, känns det förstås alltför tillspetsat. Vi syftar däremot på att Tyskland t ex trycker på för en ökad EU-budget. För Sverige handlar det om ytterligare 15 miljarder, pengar vi hade kunnat använda till fler poliser, bättre villkor för våra pensionärer, vård och omsorg… De styrande krafterna i Tyskland har den största makten och flest röster. I det ljuset skall vår affischkampanj ses. Och vi konstaterar, att Socialdemokraterna faktiskt stödjer den tyska elitens maktanspråk.

Vilken är Sverigedemokraternas uppriktiga inställning i EU-frågan, egentligen? Handlar det om ’Swexit’ eller vill ni stanna kvar i Europasamarbetet?

-Jag kan väl referera till vad Jimmie Åkesson sade i sitt vårtal: Hade vi fått önska helt fritt, hade vi gärna sett en annan utveckling och det snabbt. Men i dagsläget finns inga förutsättningar att lämna EU. Varken parlamentariskt eller opinionsmässigt. Dessutom pågår nu ’Brexit’, vars utgång vi vill avvakta och lära oss något av. I det korta perspektivet handlar det alltså om, att vi vill föra tillbaka så mycket som möjligt av makten till nationalstaten. Men fortsätter utvecklingen mot en fulländad federation, bör vi lämna. Där är vi dock inte ännu…

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!