Österrike förbjuder huvudduk på skolbarn

Österrike förbjuder huvudduk på skolbarn

Österrikes parlament har antagit en ny lag som förbjuder huvudduk på elever i motsvarande grundskolan. Sannolikt kommer konstitutionsdomstolen dock att ha synpunkter på det som diskriminerande. Det skriver Deutsche Welle.

Annons

Lagförslaget gick igenom med stöd av regeringspartierna ÖVP och FPÖ. Större delen av oppositionen röstade emot.

För att undvika att peka ut just muslimer, refererar lagtexten till ’ideologiskt eller religiöst inspirerad klädsel som kan hänföras till täckande av huvudet’. Judars och sikhers traditionella huvudbonader berörs inte av förbudet, eftersom de inte är heltäckande.

Undantag från förbudet är huvudtäckelse i medicinskt syfte eller klädsel för att skydda mot regn och snö.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!