Bensinupproret sprider sig – och det behövs!

Bensinupproret sprider sig – och det behövs!

Under lördagen demonstrerade människor på flera platser i landet mot de orimligt höga bensinpriserna. Facebookgruppen Bensinupproret 2.0, som låg bakom, har samlat 550.000 medlemmar. Men Stefan Löfven tänker inte sänka bensinskatten.

Annons

Dagens bensinpris på runt 17 kronor är rekordhögt och cirka två tredjedelar består av skatt. Till viss del kan den senaste tidens ökning av priset förstås skyllas på höjda oljepriser. Men i botten ligger alltså en skattenivå och en girighet hos staten för att få in så mycket pengar som möjligt.

Runt tolv kronor är ett rimligt pris för en liter bensin. Det tycks protestgruppen ha enats om. Det skulle alltså innebära att skatten måste sänkas till ungefär halva dagens nivå.

Den sittande regeringen kommer aldrig att gå med på en sänkning. Socialdemokraterna lovade visserligen att inte höja bensinpriset i valet 2014, men där fick de strax backa, eftersom skattehöjningen var en hjärtefråga för Miljöpartiet.

Och bor man i storstaden spelar det inte så stor roll. Den allmänna infrastrukturen finns på plats, man kan handla mat i kvartersbutiken på hörnet. Folk som bor på Södermalm i Stockholm behöver inte ens körkort. Utom möjligen när de skall ut till landet och koppla av.

Men bor man på landet finns det inget alternativ. Har man ett par mil till affären och fyra, fem bussturer som går morgon och kväll är inte cykelkärran ett alternativ. Bilen behövs. Den är människors livlina. Bokstavligen.

Regeringen borde säga som det är: Den ger blanka fasen i ’lantisarna’. Landsbygden är till för storstadsborna, när de vill koppla av. Och lantisarna har ändå slutat rösta på vänstern. För länge sedan.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!