Sverigedemokraternas Stegrud på väg mot Bryssel

Hem Fokus Sverigedemokraternas Stegrud på väg mot Bryssel
Sverigedemokraternas Stegrud på väg mot Bryssel

När Sverigedemokraterna presenterade sin uppställning inför söndagens val till Europaparlamentet fanns en dittills politiskt oerfaren kvinna med som andranamn. ”Töisen” från Slite, Jessica Stegrud, överraskade med sin andraplats på SD-valsedeln. NB Nyhetsbyrån har fått en exklusiv intervju med Jessica Stegrud, som numera bor i Skåne.

För den som läser debattartiklar och texter i olika nätforum, nätsidor och debattsidor har Jessica Stegrud länge varit känd för sina personliga och inlevelsefulla texter. För den stora massan av nyhets- och textkonsumenter har Jessica Stegrud varit relativt okänd. Tills nu, när Stegrud från Slite och Gotland, kliver in i Europapolitiken.

Jessica Stegrud, andranamn på Sverigedemokraternas valsedel till Europaparlamentet. För ett år sedan var du partipolitiskt obunden, men rätt känd som en känslosam skribent. Hur kommet det sig att du valde att kliva in i den politiska hetluften?

– Det var helt enkelt dags. Efter att ha opinionsbildat i några år kände jag att jag ville göra något mer ”handgripligen”. Med tanke på att mer än hälften av alla politiska beslut som fattas i Sverige redan sägs vara beslutade i Bryssel så är det viktigt att vara där och påverka.

Som opinionssiffrorna ser ut nu känns det som om en flytt till Bryssel är nära för ”töisen” från Slite. Hur har du förberett dig för uppgiften?

– Jag har mentalt förberett mig på att – OM jag kommer in – så är det mycket nytt och stenhårt arbete som väntar. Jag är gammal elitidrottare och är van att sätta upp tydliga mål, och slita för att nå dom. Men inget är klart förrän det är klart… och det återstår två intensiva dygn där mycket fortfarande kan hända.

Vilka frågor kommer du att driva hårdast i Bryssel?

Man vet inte på förhand vilket utskott och därmed vilka ämnen man främst kommer att jobba med. Med tanke på min bakgrund som ekonom i energibranschen så ligger finans, handel, budget eller industri/energi när till hands. Oavsett vilket utskott det blir så är jag – som jag brukar säga – ju allergisk mot slöseri och korruption. Jag kommer att försöka se till att oavsett fråga så måste ”mest nytta för pengarna” vara ledstjärnan. En annan fråga som kommer att tangera allt mitt arbete är också var makten skall ligga någonstans? Vår syn är ju att maktöverföringen till Bryssel måste stoppas, och att beslutanderätt i främst frågor som inte rör handel eller säkerhet skall ligga hos medlemsländerna.

Vem eller vilka är dina politiska förebilder?

– Jag brukar säga att mina förebilder främst är människor som vågar gå mot strömmen. Som vågar stå upp för sina åsikter, även när det är obekvämt eller får svåra konsekvenser. Jag hyser också stor respekt för människor som är nyfikna, vetgiriga och som kan diskutera med ett öppet sinne. Det är en bristvara idag… ha ha ha.

Hur ser du på Sverigedemokraternas ”nya” på EU-medlemskapet, där ett utträde inte längre är lika självklart?

– Jag ser det som ett klokt beslut. Om Sverige skall driva ett utträde krävs två majoritetsbeslut i Riksdagen med ett riksdagsval däremellan. Eftersom det inte finns en majoritet för det i dagsläget så pratar vi potentiellt väldigt långa ledtider. Kanske 10-20 år. Under tiden kommer EU att bli både större, dyrare och få ännu mera makt. Det är det sista vi vill. Därför vill vi vara med i parlamentet och påverka inifrån. Det kommer troligtvis att finnas fler EU-kritiska röster i parlamentet efter valet, vilket ökar våra chanser att faktiskt påverka betydligt.

På söndag är det som sagt val. Varför skall den väljare som har tagit SD-valsedeln kryssa Jessica Stegrud?

– Ett kryss på mig är en röst mot slöseri, mot korruption, mot islamisering och mot pseudovetenskap. Ett kryss på mig är en röst för yttrandefrihet, för självbestämmande, för budgetkontroll och ett samarbete i gränsöverskridande frågor som miljö, säkerhet och handel. Med mig i parlamentet får man någon som värnar svenska skattebetalare, svenska medborgare och svenska intressen i första hand.

Hur känner du inför den turbulens som uppstod när nyheten om förstanamnet Peter Lundgren på SD-valsedeln släpptes av kvällspressen?

Otroligt tråkigt eftersom det är en svår situation för samtliga inblandade, detta samtidigt som detta så klart har flyttat fokus från det som valrörelsen borde handla om. Sakfrågor och politik.

Om du får lyfta fram din största styrka i din nya roll, vilken är det då?

Om valrörelsen har varit som ett intensivt hundrameterslopp så ser jag fem år i parlamentet som en blandning av maraton och sjukamp. Det kommer att krävas envishet, uthållighet, målmedvetenhet och en rad olika egenskaper – som förmåga att förhandla och nätverka. Som gjort för en före detta friidrottare alltså… ha ha ha.

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!