Kvinnlig IS-terrorist från Sverige dömd till 15 år i Irak

Kvinnlig IS-terrorist från Sverige dömd till 15 år i Irak

Igår skrev vi om en kvinnlig IS-terrorist från Sverige, som skulle dömas under söndagen av irakisk domstol. Nu har domen fallit och det är klart att hon får 15 års fängelse för samröre med IS. Det rapporterar SVT.

Domaren meddelade, att det fanns tillräckligt med bevis för att visa, att den här kvinnan visste vad hon gav sig in på när hon reste till Syrien och Irak. Han menar, att hon visste att hon var på väg dit för att leva med en terroroganisation.

Kvinnan påstår själv, att hon är oskyldig. Hon säger, att hon följde efter sin make – tidigare känd av Säpo och dömd i svensk domstol – eftersom denne hade tagit hennes barn till Syrien. Hon säger, att hon hatar IS, att hon är född kristen. Maken dödades 2016.

Det är första gången som en svensk döms för kopplingar till terrororganisationen IS i Irak. Irak genomför just nu tusentals rättegångar mot misstänkta IS-medlemmar. Under 2018 dömdes 500 utländska medborgare för koppling till IS.

Många misstänkta IS-medlemmar har också förts från de kurdisk-kontrollerade områdena i norra Syrien för att dömas i Irak.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!