Terrorister och tungt kriminella slipper granskning

Terrorister och tungt kriminella slipper granskning

Imamen Abo Raads nära medarbetare fastnade i Skatteverkets kontroll. Men i framtiden kan tungt kriminella och terrorister få behålla misstänkt svarta inkomster. Numera granskas 10-20 procent av de personer som SkV förr undersökte.

Annons

Skatteverket har under flera år samarbete med Säkerhetspolisen och man har slagit till mot ett hundratal personer som finns i islamistiska extremistmiljöer med kopplingar till terrorism. För tre år sedan fick Skatteverket en lista av Säkerhetspolisen med 400 namn på personer som misstänks stödja radikal islamism. Det skriver KvP.

Ett liknande samarbete finns med polisen, som tipsar Skatteverket om tungt kriminella som lever lyxliv men saknar inkomster från arbetsgivare. Enligt polisen lever de av pengar från narkotikahandel och ekonomisk brottslighet. Men i dag har i princip alla sådana utredningar lagts ned, enligt källor på SkV.

Vid ett seminarium i april fick Skatteverkets utredare veta, att det nu är de som i sina utredningar måste bevisa att insättningarna INTE kommer från arbete eller liknande. Tidigare var det tvärtom – det var den granskade personen som var tvungen att styrka att inkomsterna inte var skattepliktiga.

Det nya arbetssättet innebär, att Skatteverkets kontroll blir verkningslös. ’Rättsavdelningens ställningstagande kommer nu att innebära att brottsvinsterna kommer att återinvesteras i narkotika, vapen m.m. med stora kostnader för samhället som följd’, skriver en utredare på myndighetens intranät.

Jakten på pengar från Sverige till terrororganisationer sköts av specialteam på Skatteverket. För två år sedan redovisade myndigheten hur specialteamen hade avslöjat hur hundratusentals kronor, ibland miljoner, hade slussats genom svenska bankkonton till utlandet. Kontoinnehavarna hade av Säkerhetspolisen stämplats som islamistiska extremister och de kunde sällan redovisa varifrån pengarna kom eller vad de skulle användas till.

Imamen Abo Raad fastnade själv i en kontroll. Skatteverket upptäckte att han under 2016 fick sammanlagt 75 473 kronor insatta på sitt konto, som han inte kunde förklara. Följden blev att han upptaxerades. Idag hade dock den radikale imamen inte avslöjats. Det bedömer skatteexperter.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!