Det blir en exakt kopia av Notre-Dames gamla spira

Det blir en exakt kopia av Notre-Dames gamla spira

Restaureringen av Notre-Dames legendariska spira har varit under debatt sedan branden i april. Många ville se en exakt kopia av den gamla spiran, andra ville modernisera den eller bygga något annat. Nu säger dock den franska senaten (överhuset) ’nej’ till alla utsvävningar av arkitekter. Många udda alternativ har presenterats.

Annons

Sedan den chockerande och ödesdigra branden i april har arbetet med att planera och finansiera katedralens återuppbyggnad pågått. Fokus har bland annat legat på hur man bäst skall restaurera Notre-Dames legendariska spira som totalförstördes i branden. Det skriver SVT.

Frankrikes premiärminister Édouard Philippe utlyste strax efter branden en arkitekttävling i syfte att rekonstruera spiran. Därefter har mängder av förslag strömmat in: En 300 meter hög skulptur i form av en flamma, en enorm strålkastare och ett torn i form av ett rymskepp. Detta enligt Artnet News.

Ett förslag – från Sverige – talade om att göra om hela katedralen till en simhall. Men detta har av franska källor, som NB Nyhetsbyrån har varit i kontakt med, mest avfärdades som ett märkligt skämt.

I veckan avfärdade den franska senaten alla utsvävningar och deklarerade, att spiran skall se ut exakt som före branden, enligt Artnet News. Senatens beslut är ett led i ett omfattande lagförslag gällande restaureringen av katedralen som ursprungligen togs fram av parlamentet. Det uppdaterade lagförslaget skall nu åter behandlas i parlamentet innan det klubbas.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!