Ingen anledning till oro, tjejer!

Ingen anledning till oro, tjejer!

Var inte oroliga, tjejer! Om ni inbillar er, att förekomsten av stora grupper yngre män som drar omkring på sta’n kvällstid skulle öka risken för att ni blir antastade eller våldtagna, har ni fel. Kriminologins egen ’Bagdad Bob’ – Jerzy Sarnecki – har klarat ut att det bara är hjärnspöken.

Dessutom har han en färsk rapport från BRÅ i ryggen, som pekar på ’metoo’ och ’anmälningsbenägenheten’. Sociala media och ’smart phones’ och dating-appar bär också skulden. Jaha, där ser man…

Massinvandringen är dock inte orsak – eller i alla fall en väldigt liten – till de ökade våldtäkterna.

Det går naturligtvis att förklara det mesta genom att bryta ned fenomen och trycka in stora delar av massinvandringens följder i begreppet ’socioekonomiska effekter’. Då har man genast ryggen fri. För det är väl klart att ’massinvandringen’ som sådan inte nödvändigtvis behöver innebära ökade våldtäkter.

Dessutom ägnar sig förstås långtifrån alla nyanlända invandrare åt kriminalitet och våldtäkter. Att påstå något annat vore ett gravt övergrepp på sanningen. Men det är inte detta som stör gemene man och får en kriminologiprofessor som Sarnecki eller BRÅ:s rapportörer att framstå som propagandamakare.

BRÅ har sedan 2005 inte vågat ta fram någon rapport som kopplar ihop gruppen svenskar födda utomlands eller med utländsk bakgrund med ökad kriminalitet. Det finns förstås skäl för detta. Var det då någon, som på allvar trodde, att man rakt upp-och-ned skulle tillstå att tendensen från före 2005 faktiskt har stärkts? I synnerhet efter en massinvandring av ’ensamkommande’ yngre män från 2015…

Ilskan och irritationen kommer sig av att vi helt enkelt inte får ihop det…

BRÅ:s slingrande och halvsanningar och Sarneckis trixande med begrepp och fakta sänker tyvärr trovärdigheten än mer på dessa institutioner. Men hur skulle en regering också kunna klara av att hantera det faktum, att man på senare år har ställt till det rejält på grund av en närmast okontrollerad migration?!

Ingen förväntade sig nog annat än att Rosenbad skulle ge BRÅ och Sarnecki direktiv och att de skulle göra som ’husse’ ville. Annars blir det inga framtida anslag… Men rapporter och statistik tas fram för att ge ett underlag till åtgärder. Och om rapporten har fel, blir också åtgärderna felaktiga. Sanningen fortsätter att mörkas.

Och vi andra fortsätter att tvivla, att slita vårt hår över halvsanningar och omskrivningar. Inget har blivit klarare av BRÅ:s rapport. Och kvinnor i Uppsala, Örebro eller Stockholm har bara fått reda på att våldtäktsstatistiken stiger på grund av anmälningsbenägenheten samt att de dejtar via nätet.

Sarnecki, kan vi konstatera, skulle – om någon ville betala honom – även kunna förneka våldtäktsvågen i Röda arméns härjningståg genom Tyskland 1945. Han hade kallat den ’socioekonomiska effekter’…

Ingen anledning till oro, alltså?

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!