Negativ bild av Sverige sprids i italienska nyheter

Negativ bild av Sverige sprids i italienska nyheter

I Sverige finns ett sextiotal ’no go-zoner’ där sharialagar gäller och antalet våldtäkter i Sverige är högst i världen. Dessa uppgifter gav det italienska public service-bolaget Rai till sina tittare i ett TV-inslag nyligen. Svenska ambassaden Rom reagerar med en skrivelse till den italienska tv-redaktionen.

Ambassaden skriver bl a, att det förekom flera felaktiga påståenden. TV-inslaget sändes i det statliga TV-bolagets nyhetsprogram Telegiornale 2 och innehöll flera uppgifter om invandringens konsekvenser, exempelvis om antalet våldtäkter och hemvändande IS-terrorister.

DN skriver, att inslager sedan spreds via Twitter av Italiens inrikesminister, Matteo Salvini (Lega) med orden: ’Vi vill inte sluta som Sverige, detta är inte integration! NEJ TILL EURABIEN’.

På svenska ambassadens hemsida kommenteras exempelvis uppgiften om 60 områden ’helt utom kontroll’, dit polisen inte tar sig och där sharialagar råder. Rais uppgifter om sharialagar bemöts också: ’Vi vill också påpeka att svensk lag tillämpas i hela Sverige och att samma lag gäller för alla. Det finns inga områden där sharialag gäller’, menar svenska ambassaden i Rom.

Slutligen förklaras hur sexualbrott registreras i Sverige, hur svensk lagstiftning kring våldtäkter är bredare än i många länder och att brottsoffer i Sverige uppmuntras att anmäla. Det höga antalet våldtäkter beror på ’anmälningsbenägenheten’ menar ambassaden.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!