Mindre pengar om man inte lär sig danska

Mindre pengar om man inte lär sig danska

Invandrare i Danmark, som tar emot pengar men inte lär sig danska, bör i framtiden få mindre att leva för. Det menar regeringspartiet Venstre, som nu vill införa danskkrav för arbetslösa i utbyte mot full ekonomisk hjälp.  

’Man skall kunna klara sig på danska för att komma ut på den danska arbetsmarknaden. Därför föreslår vi ett danskkrav på arbetslösa’, sade statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Det skriver Jyllands-Posten.

En person över 30 år som går på socialhjälp får i dag 11.423 danska kronor i månaden och 15.180 kronor om personen har barn. Om han eller hon inte består ett prov i danska, vill Venstre skära ned summan med 1.580 kr per månad.

Nedskärningen är tänkt från 2021, men redan 2020 skall kommunerna börja bedöma bidragstagarnas danskunskaper. Kommunerna skall erbjuda fri undervisning till dem som inte lever upp till kraven.

Enligt statsministern är förslaget speciellt riktat mot ’icke-västliga’ invandrarkvinnor, som i många år har levt på danska bidrag, bor i problemområden och aldrig har lärt sig danska. Siffror visar att runt 3.000 kvinnor av denna kategori har levt på bidrag i mer än tio år.

De danska Socialdemokraterna säger sig vara positivt inställda till att ställa högre krav på dem som får bidrag. ’Vi kan tänka oss ännu högre krav än danskkrav’, sade partiets tillförordnade ordförande Mattias Tesfaye (S).

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!