Ny lista: Västsveriges mest ’utsatta’ områden

Ny lista: Västsveriges mest ’utsatta’ områden

Gårdsten i Göteborg är inte längre ett ’särskilt utsatt’ område. Det visar polisens nya lista över landets problemområden. Numera anses Gårdsten endast vara ett ’utsatt’ område. Det rapporterar SVT.

Annons

Orsaken till att Gårdsten inte längre är ’särskilt utsatt’ handlar bland annat om att brottsligheten där har gått ner med 20 procent under de senaste två åren. Den positiva utvecklingen beror på ett nära samarbete mellan Gårdstenbostäder, polisen och många frivilligorganisationer.

Den senaste listan kom 2017 och nu har vissa områden strukits från listan medan andra har tillkommit. Numera finns 22 ’särskilt utsatta’ områden i Sverige mot tidigare 23.

Det finns 61 områden i Sverige som polisen betecknar som ’utsatta’, där kriminell inverkan på lokalsamhället gör att polisen behöver sätta in extra resurser.

I Västsverige, som är hårt belastat handlar det om:

Särskilt utsatta områden (källa är Polisen):

Bergsjön, Göteborg
Biskopsgården, Göteborg
Hammarkullen, Göteborg
Hjällbo, Göteborg
Lövgärdet, Göteborg
Tynnered/Grevgården/Opaltorget, V Frölunda
Hässleholmen/Hulta, Borås
Norrby, Borås

Utsatta områden (källa är Polisen):

Annons

Hisings Backa, Göteborg
Rannebergen, Göteborg
Gårdsten, Göteborg
Kronogården/Lextorp, Trollhättan

Ett särskilt utsatt område ’kännetecknas av en social problematik och kriminell närvaro som har lett till en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen och svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag. Läget anses vara akut.’

Ett utsatt område ’är geografiskt avgränsat och karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Inverkan är snarare knutet till den sociala kontexten i området än de kriminellas utstuderade vilja att ta makten och kontrollera lokalsamhället. Läget anses vara allvarligt.’

Christopher Jarnvall

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!