’Sverige går som tåget…’

’Sverige går som tåget…’

’Sverige går som tåget…’ Det skriver – ironin är tydlig – nationalekonomen och debattören Tino Sanandaji i det han uppmärksammar oss på en artikel i Sydsvenskan om problemen (ja, just ’problemen’ – inte ’utmaningarna’) som de skånska lokaltågen har med ungdomsgäng som hotar och misshandlar personal ombord.

Annons

Sydsvenskan skriver: ’Fyra gånger per dag hotas tågpersonalen i Skåne. Hoten och trakasserierna ökar mot tågvärdarna på Pågatågen och Öresundstågen – trots att det numera finns övervakningskameror i samtliga vagnar. För att undvika hotfulla situationer struntar tågvärdarna allt oftare i att kontrollera biljetterna för vissa resenärer.’

Pågatågens personal misshandlas runt 15 gånger per år. Öresundstågen personal får stryk 15-20 gånger. Antalet gånger de får höra okvädingsord och ansätts av verbala hot finns också dokumenterat.

Huvudskyddsombuden tar årligen del av uppemot 800 avvikelserapporter som berättar om hotelser, glåpord, spottloskor, knivhot och hot i form av uppvisade skjutvapen. En del av rapporterna berättar också om att tågvärdarna blivit sparkade, slagna eller skallade.

Hot och våld mot tågpersonal har fördubblats sedan 2012. Och det är ’vissa ungdomsgäng’ som pekas ut.

Det hade egentligen varit rätt enkelt för stat, region, kommun att visa vem som bestämmer. Men det gör man inte. Just – dessvärre – för att det numera tycks vara andra som bestämmer.

Signalen till var och en är alltså tydlig: Är du bara tillräckligt aggressiv och hotfull, kan du åka på en räkmacka – eller i alla fall åka på ett Pågatåg – gratis genom Sverige.

Och hela Sverige går som Pågatåget. Verkligen! Hur blev det så här?! Medan vi satt och halvsov framför ’Let’s dance’ eller någon annan fördummande eller i bästa fall bara distraherande underhållning?

Annons

Men jisses! Gå in och återställ ordningen och tag tillbaka territoriet. VÅRT territorium!!! Hur svårt kan det vara?! Det är det vi betalar skatt för!!!

Christopher Jarnvall

 

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!