Ständig rädsla för nya attentat…

På plats i Berlin passerar vi Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. ’Där’, ropar taxichauffören. ’Där mördades besökarna på julmarknaden. Vi oroar oss ständigt för nya attentat’.

NB Nyhetsbyrån gör ett nedslag i Berlin och pratar med ’människor på gatan’. Hur går deras tankar kring migrationen? Hur känner de inför hotet av nya attentat i spåren av terrorister som kommer tillbaka från Mellanöstern?

En del rycker på axlarna och tycker, att man får försöka leva som vanligt. De flesta är trots allt hyggligt folk som jobbar, menar man. För i Tyskland måste man nämligen jobba.

Andra är bekymrade. De tycker att Tyskland har tagit emot för många på kort tid. Och Tyskland var ett av de länder som tog emot flest migranter 2015 per capita. Tillsammans med Sverige.

Minnet av massakern på julmarknaden 2016 lever i färskt minne.

Den 19 december 2016 utfördes en islamistisk attack med en lastbil mot julmarknaden på Breitscheidplatz, nära Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche i Berlin. Attacken dödade 12 och skadade nästan 50 människor.

En 24-årig tunisier med kopplingar till IS efterlystes strax därefter av tysk polis. Några dagar senare sköts terroristen ihjäl av italiensk polis, efter att ha tagit sig till Milanotrakten och där öppnat eld mot polisen.

’Det har kommit för många’, säger en taxichaufför med rötterna i Turkiet. ’Vi vet inte längre vilka som är här’.

En annan taxichaufför vi talar med konstaterar: ’Vi har fått nog. Men vi tyskar med vår historia är ambivalenta. Vi vet inte hur vi skall förhålla oss, vågar inte vara tuffa, vågar inte säga ’nej’ till folk som kommer…’

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!