Nationaldagen på en 200-årig fästning

Nationaldagen på en 200-årig fästning

Den 6 juni är en viktig dag. Förutom att det är årsdagen av D-dagen 1944, som påskyndade Hitlerväldets nederlag, är det Sveriges Nationaldag. Det har varit en speciell dag för Sverige sedan 1800-talet och datumet härrör från kungs valet av Gustav Vasa samt 1809-års regeringsform.

Annons

I år firas 75-årsdagen av den allierade invasionen på Normandies stränder. I Sverige firar vi, att det är 36 år sedan vi fick vår svenska Nationaldag. Fram till 1983 var den 6 juni ’Svenska Flaggans dag’. Det känns som om dagen har blivit allt viktigare för många människor, som firar även privat.

Nationaldagen på Karlsborgs fästning vid Vättern har kanske mer än många andra tilldragelser den 6 juni just år en viktig association till vår svenska känsla för Nationen. Detta var något som växte fram efter förlusten av Finland 1809 och av samma skäl fattade den nye kungen Karl XIV Johan beslutet att anlägga Karlsborgs fästning.

Det var den 11 augusti 1819 och firandet är numera en stor folkfest på Karlsborg, som i år alltså fyller 200 år.

Sverige var reducerat till hälften av sin tidigare storlek och Finland var inte längre ett skydd mot arvfienden Ryssland. Vårt land behövde en stark bastion mitt i territoriet och så tillkom fästningen Karlsborg, som tänktes bli en bas i krig för både regering och guldreserv.

Nationaldagen på Karlsborgs fästning drar mycket folk och är också ett välbehövligt sätt att få visa upp en viktig del av vårt svenska försvar. Ett försvar som nu växer sig starkare och blir en garant för att vi skall kunna fortsätta att fira vår egen Nationaldag – den 6 juni!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!