Irak dömer IS-terrorister till döden

Irak dömer IS-terrorister till döden

Just nu pågår terroristrättegångar i Bagdad mot bland andra europeiska medborgare, som misstänks ha varit IS-terrorister. Flera IS-terrorister har dömts till döden. I helgen som gick fick ytterligare två franska medborgare, anslutna till IS, dödsstraff.

Sammanlagt nio franska medborgare har dömts till döden i Bagdad under de senaste två veckorna. Det rapporterar SR, som också hävdar att ’skarp kritik har riktats både mot rättsosäkerhet och det faktum att de dömda utlämnats till Irak från det kurdiska självstyret i norra Syrien, där man inte tillämpar dödsstraff’.

De kurdiska styrkorna har enligt SR fört över 1.200 IS-terrorister till Irak. De flesta var irakier, men i gruppen fanns också 14 franska medborgare.

Frankrikes utrikesmininster säger, att man vill förhindra att männen avrättas. Human Rights Watch anklagar dock Frankrike för att lägga ut hanteringen av sina terrormisstänkta medborgare på entreprenad till länder där misstänkta inte kan räkna med en rättvis rättegång.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!