Ronnebys ekonomi är hårt ansträngd

Ronnebys ekonomi är hårt ansträngd

Ronneby ser ut att få ett underskott på 55 miljoner kronor i år. Kommunen inför anställnings- och köpstopp. Det är utbildningsnämnden som går back med 20 miljoner kronor, socialnämnden med 25 miljoner och äldrenämnden med åtta miljoner – tillsammans med ytterligare några minusposter. Det skriver SVT.

’Det här är inte unikt för Ronneby utan det här finns i princip i alla kommuner just nu i Sverige. Vi har levt i en dopad ekonomi under några år där vi fått bidrag från staten. De trappas av framåt samtidigt som vi måste ställa om vår organisation gentemot den kostym vi har.’ Det säger Kenneth Michaelsson (C), som är vice ordförande i kommunstyrelsen.

Nu väntar därför kärvare tider i kommunens ekonomi. Man inför framför allt akut anställnings- och inköpsstopp. Men vissa undantag medges, t ex inom utbildning, måltidspersonal och vård och omsorg. Detta enligt Michaelsson.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!