Polisen: Islamistisk extremism är problemet

Polisen: Islamistisk extremism är problemet

I en radiointervju nyligen sade Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning (NOA), att även kristna extremister är ett problem i förorterna. Nu backar dock myndigheten från detta uttalande. Polisen säger, att det inte finns någon kristen extremism att tala om. Detta skriver Dagen.

Annons

I polisens rapport över s k utsatta områden uttrycker man oro över extremism och systematiska kränkningar av religionsfriheten. Polisen pekar även på ett starkt fundamentalistiskt inflytande som begränsar människors fri- och rättigheter i vissa bostadsområden.

Mats Löfving, chef på NOA, fick i SR Studio Ett frågan om det främst rörde sig om islamistisk extremism. Han svarade så, att det ’handlar om all form av religion’. Löfving menade, att polisen och säkerhetspolisen ser att rekrytering, olika former av att föra unga människor mot extremistiska åsikter, är starkare i problemområden.

Men till tidningen Dagen säger polisen senare: ’Det gick lite fort där i direktsändning. Det finns ingen direkt kristen extremism att tala om. Det är ingen fråga för polisen.’ Det säger pressinformatören vid polisen, Katarina Friskman.

I stället är det den islamistiska extremismen som har legat till grund, när polisen har kartlagt problemområdena. Det framgår av rapporten, som idag omfattar 60 områden i Sverige, varav 22 ses som ’särskilt utsatta’.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!