Vårdpersonal hotade med polis för att bli av med patient

Vårdpersonal hotade med polis för att bli av med patient

Personalen på en geriatrisk avdelning på Sundsvalls sjukhus hotade med att tillkalla polis när en patient vägrade utskrivning. Patienten hade nyligen genomgått en kranskärlsoperation och skall enligt uppgift vara mycket vårdkrävande. Trots detta ville man från sjukhusets sida skriva ut mannen till hemmet. Källor uppger att platsbrist skall ligga bakom utskrivningsbeslutet.

En vårdkrävande och multisjuk patient vägrade att skrivas ut från en geriatrisk avdelning på Sundsvalls sjukhus. Patienten hade vårdats på avdelningen efter en kranskärlsoperation när läkare ville skriva ut patienten mot patientens vilja. Patienten skall enligt uppgift inte ha varit i skick att klara sig i hemmet. Bland annat skall patienten ha haft stora svårigheter att ens ta sig upp ur sängen.

När patienten och dennes anhöriga vägrade utskrivning hotade personalen med att tillkalla polis för avvisa patienten från avdelningen. Samtidigt vägrade man från personalens sida att låta patienten och anhöriga att ta del av medicinska bedömningar i journalen som kunde motivera utskrivningen. Utskrivningen verkställdes efter tumultet inte, men patienten flyttades till en annan avdelning på sjukhuset.

Enligt källor till NB Nyhetsbyrån skall den ansträngda situationen vid sjukhuset, med stor brist på vårdplatser, ligga bakom beslutet att skriva ut patienten. Samma källor uppger även att flera patienter som skulle behöva stanna kvar ytterligare en tid på sjukhuset skrivs ut, men då utan att protestera.

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!