C-politiker och nämndeman ljög för rätten – åtalas

C-politiker och nämndeman ljög för rätten – åtalas

Den f d politikern för Centerpartiet och nämndemannen Ebtisam Aldebe åtalas för att vid 138 tillfällen ha ljugit om förlorad inkomst för tingsrätten. Det rapporterar Mitti.se.

Annons

Ebtisam Aldebe var en av nämndemännen bakom en mycket kritiserad dom förra våren. En man som hade åtalats för misshandel av sin hustru friades, eftersom han kom från en ’bra familj till skillnad från hennes’, vilket skrevs in i domskälen.

Ebtisam Aldebe och en annan nämndeman ville fria mannen, medan den tredje nämndemannen och juristdomaren ville fälla. Mannen fälldes senare i hovrätten.

Aldebe har även kandiderat till riksdagen för Centerpartiet. Hon har sagt, att hon tycker att svenska lagar borde anpassas till muslimer som bor i Sverige. Hon har också förespråkat sharialagar i Sverige.

Aldebe stängdes av från nämndemannauppdraget och uteslöts ur partiet, då oegentligheterna uppdagades. TV4 har nu även avslöjat, att hon har utretts för ersättningsfusk och nu åtalas Aldebe för grovt bedrägeri.

Enligt åtalet har hon alltså vid 138 tillfällen mellan 2015 och 2018 krävt ersättning för inkomstförlust på drygt 150.000 kronor – trots att hon inte har haft någon inkomstförlust för uppdraget i domstolen.

Åklagaren ser brottet som grovt, eftersom det rör sig om ett systematiskt vilseledande som har pågått länge och handlar om mycket pengar. Aldebe själv anser att hon är oskyldig men vill inte tala med media.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!