Svårt att utvisa islamist-imamer

Svårt att utvisa islamist-imamer

Utvisningen av Gävle-imamen Abo Raad går inte att genomföra och Migrationsverkets beslut kommer att överklagas. Det hävdar hans försvarsadvokat i en intervju med SVT Nyheter.

Den s k Gävle-imamen kallas för Abo Raad men egentligen heter Riyad Jassim. Han är en av sex personer som Säpo under våren har tagit i förvar. I veckan beslöt Migrationsverket, att han och ytterligare två islamistiska ledare skall utvisas från Sverige.

Islamist-imamens advokat Alparslan Tügel kommer att överklaga beslutet om utvisning. Tügel hävdar, att beslutet inte går att verkställa, eftersom imamen i sitt hemland Irak ’riskerar att råka väldigt illa ut’. Han hävdar också, att de argument som försvaret har fört fram i ärendet inte har bemötts tillräckligt.

Säkerhetspolisen har förklarat den senaste tidens åtgärder med att man har agerat mot personer som i ’stor utsträckning bidragit till radikalisering’.

Då det gäller eventuella hinder kring att verkställa en utvisning säger Säpo, att det finns andra möjligheter att hålla personer ’under uppsikt’, om det tillfälligt inte går att utvisa en person.

Källor som NB Nyhetsbyrån har varit i kontakt med och som har god inblick i Migrationsverkets processer gör bedömningen, att det – på grund av förhalning och att man hävdar ’fara för liv’ – kan bli mycket svårt att få de islamister, som nu är satta i förvar, utvisade.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!