’För mig – som tidigare rökte – handlar ’vejping’ om ett sätt att överleva’

’För mig – som tidigare rökte – handlar ’vejping’ om ett sätt att överleva’

Fiona Patten är parlamentsledamot i Australien för det färgstarka Reason Party och hennes egen bakgrund var väl så mångfacetterad, innan hon började med politik. Reason Party (tidigare hette det Australian Sex Party) driver idag bl a frågor kring liberalisering av sex samt cannabis. Mer allmänt handlar partiets frågor mycket om att låta vuxna bestämma över sina liv och skydda dem som verkligen behöver det: Sårbara grupper och barn. Patten har bl a engagerat sig i alternativ för rökare, eftersom s k ’vejping’ är förbjudet i Australien. NB Nyhetsbyrån träffade henne för en intervju.

Annons

Varför tror du, att exempelvis e-cigaretter och ’heat not burn-produkter’ är förbjudna i Australien och att öven bruket är illegalt?

-Det handlar om att Australien inte vågar ta risken. Man anser sig inte veta exakt vilka konsekvenser bruket av dessa alternativ till cigaretter kan ge. ’Vejping’ påminner också om rökning, vilket då skulle kunna ge uppfattningen, att även rökning är acceptabelt. Men vi ser faktiskt inte några tecken på att människor, som går från rökning till ’vejping’ sedan fortsätter att röka. Eller att ’vejpare’ i stället börjar röka.

-Australiens inställning är faktiskt märklig, eftersom vi var pionjärer när det gällde sprutbyte eller metadon till narkomaner. Den risken tog vi för att skydda utsatta människor. Men att ge rökare ett bättre alternativ klarar vi inte…

Men vad händer om det uppdagas att du använder e-cigaretter i Australien?

-Tekniskt sett kan jag bli arresterad om jag ’vejpar’. Och jag kan definitivt inte köpa det lagligt i Australien, så jag får vända mig till andra länder.

Men du ’vejpar’ alltså och är samtidigt en parlamentsledamot som bryter mot lagen…

-Jo, men för mig – som tidigare var rökare – är det ett sätt att överleva och leva mindre hälsofarligt. Jag har inget val.

Annons

I Australien är det alltså totalförbjudet med dessa alternativ till cigaretter, men i grannlandet Nya Zeeland är det fullt legalt. Vad beror skillnaden på, tror du?

-Kanske ideologiskt… I Australien är vi t ex väldigt stolta över att ha varit först med att införa varningstexter på cigarettpaket o s v. Jag torrvaror det är därför vi är så ovilliga att titta på alternativ som rent fysiskt påminner om rökning. Men jag tror också, att vi kan ändra oss. Vi ser ju nu hur Nya Zeeland ligger före oss gällande sociala frågor.

-Jag vill också säga, att det är viktigt att titta noga på utsatta grupper för att se vad vi kan göra för dem. Rökare är på så sätt faktiskt utsatta och behöver mindre hälsovådliga alternativ. Det gäller inte bara missbrukare.

Du och ditt parti jobbar ju också mycket med legalisering av frågor kring framför allt sex och cannabis. Handlar det om samma skäl?

-Ja, i princip. Regeringen skall inte reglera vuxna människors liv. Om du och jag är vuxna, skall vi få göra vad vi vill, så länge det inte skadar andra. Men vi måste skydda de svaga och framför allt barn. Där skall man lägga kraften.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!