Protester i Karlskoga mot stängd förlossningsavdelning

Hem Fokus Protester i Karlskoga mot stängd förlossningsavdelning
Protester i Karlskoga mot stängd förlossningsavdelning

Tusentals personer demonstrerade under lördagen i Karlskoga. Demonstranterna protesterade mot stängningen av förlossningsavdelningen på stadens lasarett. Beslutet att stänga förlossningen motiveras av regionpolitiker i Örebro med bristande patientsäkerhet. Dessa argument har väckt ilska bland personalen på förlossningen i Karlskoga.

Drygt 4000 personer demonstrerade under lördagen i Karlskoga mot beslutet att stänga förlossningen och BB-avdelningen på Karlskoga lasarett. Förlossningsavdelningen stängde klockan 12 på lördagen. Förlossningsvården kommer nu att centreras till Örebro, som blir den enda kvarvarande förlossningsavdelningen i regionen.

Beslutet att stänga förlossningen i Karlskoga fattades i slutet av maj. Motivet till stängningen skall vara att man säger sig ha identifierat brister i patientsäkerheten avseende svårt sjuka och nyförlösta barn. Personal på förlossningen har reagerat skarpt på denna motivering då man anser sig ha välfungerande rutiner för att hantera de situationer som kan uppstå vid komplikationer i samband med en förlossning.

Personal som NB Nyhetsbyrån har talat med säger att man är övertygade om att skälet till stängningen är av ekonomisk natur. Man ser stängningen som ett första steg på en total avveckling av akutsjukvård och slutenvård vid Karlskoga lasarett. Vid flera tidigare sjukhusnedläggningar har processen inletts med stängning av just förlossningsavdelningar.

Karlskoga lasarett hade fram till lördagen 130 vårdplatser på sex olika kliniker. Lasarettets upptagningsområde har cirka 70 000 invånare.

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!