Företagare sponsrar säkerhet för judisk församling

Hem Fokus Företagare sponsrar säkerhet för judisk församling
Företagare sponsrar säkerhet för judisk församling

Två företagsledare skänker pengar till Judiska församlingen i Malmö. Pengarna skall gå till satsningar för att öka säkerheten i och församlingens lokaler och synagoga. Flera allvarliga hot har riktats mot församlingen under senare tid.

Annons

Totalt 40 miljoner kronor kommer att skänkas till den judiska församlingen i Malmö. Bakom stödet står två företagsledare som anser att såväl kommun som stat brister i åtagandet att ge säkerhet åt medlemmarna i den judiska församlingen. Fyra miljoner kronor kommer att skänkas varje år under en period på tio år.

Pengarna ska användas till skalskydd i form av övervakningskameror och väktare. Under flera decennier har hoten tilltagit mot Malmös judar, och antalet medlemmar har minskat från drygt 2000 till under 400 medlemmar.

Företagsledarna efterlyser ett bättre samarbete med Malmö stad, polisen och andra statliga myndigheter för att minska den tilltagande antisemitismen. Enligt poliskällor i Malmö som NB Nyhetsbyrån har talat med har hoten och antisemitismen ökat på grund av de pågående konflikterna i Mellanöstern mellan Israel och landets arabiska grannar.

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!