Kyrkan hotas av rivning – det finns inga pengar avsatta

Kyrkan hotas av rivning – det finns inga pengar avsatta

Utanför Malmö ligger Bunkeflo kyrka. Det är en stor kyrka i rött tegel från slutet av 1800-talet, som byggdes istället för en äldre kyrka med rötter i medeltiden riven 1896. Nu hotas även den nya kyrkan av rivning och det har startats ett upprop för att rädda den.

Bunkeflo kyrka stängdes 2017 efter det att skicket hade dömts ut. Den renoverades senast 1951. I juni i år deklarerade Kyrkorådets arbetsutskott i Malmö, som leds av Socialdemokraterna och opolitiska POSK, att man vill riva kyrkan.

Det har nu utbrutit en politisk strid kring frågan. Nima Gholam Ali Pour är ledamot i Malmö pastorats kyrkoråd för Sverigedemokraterna och en av dem som har profilerat sig kring frågan lokalt. Men även på riksplanet engagerar frågan.

Jonas Andersson (SD) sitter i riksdagens kulturutskott och konstaterar, att kyrkan är kulturminnesskyddad och att det generellt tycks vara impopulärt att riva kyrkor och andra vackra byggnader. Han beklagar, att Kyrkorådet i Malmö pastorat inte prioriterar frågan och menar att det skulle gå att rädda byggnaden.

Andersson pekar på att frågan är särskilt viktig, eftersom Svenska kyrkan får ersättning från staten för att kunna underhålla och renovera kyrkobyggnader, men denna ersättningsnivå, s k kyrkoantikvarisk ersättning, har inte uppdaterats på länge, något SD skulle vilja göra.

Nu är dock rivningsbeslutet temporärt stoppat, men frågan är om kyrkan räddas eller ändå rivs till slut. Andersson har svårt att bedöma det, men vill att man gör en extra genomgång, eftersom stödet för att riva kyrkan tycks vara svagt.

Sista ordet är inte sagt kring Bunkeflo kyrka eller andra kyrkor heller för den delen. I takt med att Svenska kyrkans medlemmar sjunker påverkas möjligheten att ta hand om kulturarvet. Därför kommer statens insats att bli än viktigare.

Christopher Jarnvall

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!