Personalbrist slår hårt mot svårt sjuka barn

Hem Fokus Personalbrist slår hårt mot svårt sjuka barn
Personalbrist slår hårt mot svårt sjuka barn

Bristen på narkossjuksköterskor vid Nya Karolinska skapar långa köer till viktiga undersökningar för svårt sjuka barn. Ett tiotal svårt sjuka barn har fått vänta mer än en månad på undersökning med magnetkamera.

Annons

Ett tiotal svårt sjuka barn väntar på undersökning med magnetkamera på Nya Karolinska i Solna. Orsaken till att barnen får vänta är brist på undersökningstider och narkossköterskor. En utökad verksamhet vid Karolinska i Huddinge är tänkt att avlasta köerna i Solna.

Flera av de barn som nu får vänta på att undersökas i magnetkameran och i narkos är svårt sjuka i olika cancerdiagnoser. Enligt källor på Nya Karolinska som NB Nyhetsbyrån har talat med är det främst bristen på narkossköterskor som påverkar kön negativt. Antalet narkossköterskor är otillräckligt för att hinna med alla arbetsuppgifter.

Väntetiden kan enligt samma källor riskera att förvärra sjukdomsförlopp. Dessutom ska köerna orsaka onödigt lidande för såväl patienter som anhöriga.

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!