Sänk bidragen så ger sig folk ut på arbetsmarknaden!

Sänk bidragen så ger sig folk ut på arbetsmarknaden!

Vad innebär det att Sverige ligger i botten inom OECD, då det gäller att få utrikesfödda i arbete? ’Få folk i arbete’ associerar oroande mycket om en socialistisk ekonomi, där arbeten skapas för att sysselsätta människor. Och så har det ju till stor del varit i Sverige under flera decennier.

Annons

Men, och det är viktigt att förstå, arbeten uppstår därför att det finns behov av dem. Därför att någon producerar något som går att sälja. Sedan kan det offentliga ’skapa’ tjänster för att administrera samhället, men då är vi borta från den egentliga marknaden. Då är det konstgjorda arbeten.

Människor jobbar för att de behöver pengar. Om de får pengar ändå, fattas incitamentet att arbeta för brödfödan.

Visst, rent socialt kan det vara en fördel att komma ut på arbetsmarknaden och den vägen integreras och assimileras i det nya samhälle, där man har bosatt sig. Det kan också vara ett incitament för många. Så har mängder av migranter genom åren blivit en del av Sverige.

Men om man inte är intresserad av att bli en del av det nya samhället och får pengar utan att jobba – varför skall man då ge sig ut på arbetsmarknaden?

Hur kan någon vara förvånad över att Sverige är sämst i OECD och har flest arbetslösa invandrare?! Man behöver ju inte jobba, om man inte vill. Man har sin försörjning tryggad ändå.

Att få en flerbarnsmor från MENA  (eller för den delen en bidragsfifflande ’vem som helst’) som skenbart har skiljt sig från sin make för att få maximala bidrag (underhållsstöd och bostadsbidrag) i arbete är dömt att misslyckas. Hon har helt enkelt inget incitament.

Rent mänskligt kan man egentligen ha större förståelse för kvinnan ifråga än för de naiva politiker som hävdar att hon ’har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden’. Hon försöker sannolikt inte ens. Hon behöver ju inte. Hon har redan en stadig intäkt. Varför då jobba?!

Annons

Man måste ha system som skapar incitament. Den politiker som är bekymrad över att folk inte arbetar, samtidigt som samma politiker ordnar deras försörjning utan krav på motprestation, måste fullständigt sakna analytisk förmåga och begrepp om hur saker och ting hänger ihop.

Det enda sättet att få människor att arbeta är att ta bort bidragen eller i alla fall sänka dem till ett minimum.

Det hjälper inte att tjata om de 600.000 nya svenskar som går till jobbet varje dag, när man samtidigt glömmer att nämna alla dem som inte gör det, eftersom de klarar sig utmärkt ändå.

Den dag vi ställer krav på motprestation i form av arbete för att få pengar kommer Sverige inte bara att klara sig mycket bättre i internationella jämförelser. Då kommer Sverige på rätt köl igen. Att det skall vara så svårt att begripa!

Christopher Jarnvall

(Ledaren är inspirerad av en bra text publicerad av Birgitta Sparf på FB. Läs gärna även den)

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!